Logowanie Rejestracja

Strona główna » Forum » Prawo » Upoważnienie do reprezentowania w urzędzie

Upoważnienie do reprezentowania w urzędzie

Dodane przez Chajsi
Chciałbym się dowiedzieć jak może wyglądać wzór upoważnienia do reprezentowania w urzędzie ? Wyjeżdżam niedługo zagranicę i chciałbym aby któryś z moich rodziców miał upoważnienie takie dzięki niemu mógłby mnie reprezentować w tych urzędach. Mam nadzieję, że nie jest to trudne do zrobienia bo wiem, że sporo urzędów będzie do mnie pisało.
Odpowiedzi (8):
Dodał: Magda Magda | Data: 2 tygodnie temu
A z jakiego kodeksu jest to wypis?
Dodał: Ryba123 Ryba123 | Data: 7 lipca 2010
Zdobyć takie upoważnienie do reprezentowania w urzędzie to nie problem. Wystarczy po prostu się o to postarać i mamy problem z głowy. Dla chcącego nic trudnego
Dodał: Sandi88 Sandi88 | Data: 7 lipca 2010
Wbrew pozorom uzyskać takie upoważnienie w naszych Polskich urzędach jest naprawdę ciężko.
Sama starałam się o to aby moja mama mogła reprezentować babcię w urzędach i co ? Wielkie bagno przez co nie da się nic załatwić. Urzędniczki to olewają
Dodał: AstiV AstiV | Data: 7 lipca 2010
To chyba jasne, że takie upoważnienie pisane jest głównie po to aby człowiek mógł sobie spokojnie podpisywać papiery za chorą osobę
Dodał: Asiula2 Asiula2 | Data: 7 lipca 2010
No tak upoważnienie jest głównie po to aby podpisywać za inną osobę dokumenty
Dodał: Yamayka77 Yamayka77 | Data: 7 lipca 2010
Arczi ale co dokładnie wiesz na ten temat ? możesz po prostu za mamę podpisywać wszystkie papiery ?
Dodał: arczi74 arczi74 | Data: 7 lipca 2010
Moja matka pisała takie upoważnienie na mnie abym ją mógł reprezentować jak coś w urzędach ponieważ ona jest przykuta do łóżka. Zapytam się jej później w jaki sposób to należy robić.

Chyba że jeszcze komuś na tym zależy ?
Dodał: Kajson69 Kajson69 | Data: 7 lipca 2010
prosze bardzo tutaj jest informacja o tym jak wygląda to ze strony prawnej:

"Art. 32. Strona może działać przez pełnomocnika, chyba że charakter czynności wymaga jej osobistego działania.

Art. 33. § 1. Pełnomocnikiem strony może być osoba fizyczna posiadająca zdolność do czynności prawnych.
§ 2. Pełnomocnictwo powinno być udzielone na piśmie lub zgłoszone do protokołu.
§ 3. (6) Pełnomocnik dołącza do akt oryginał lub urzędowo poświadczony odpis pełnomocnictwa. Adwokat lub radca prawny oraz rzecznik patentowy może sam uwierzytelnić odpis udzielonego mu pełnomocnictwa.
§ 4. W sprawach mniejszej wagi organ administracji publicznej może nie żądać pełnomocnictwa, jeśli pełnomocnikiem jest członek najbliższej rodziny lub domownik strony, a nie ma wątpliwości co do istnienia i zakresu upoważnienia do występowania w imieniu strony. "
Dodaj post:
Autor:
Treść:

Inne tematy na forum
Tytuł Autor Data dodania Liczba odpowiedzi
Jakie łyżwy Zbyszek Zbyszek 14 kwietnia 2010 brak!
jestem prawiczkiem wstydliwy 19 wstydliwy 19 22 stycznia 2010 brak!
program do formatowania partycji Michał Michał 12 czerwca 2010 brak!
Czy można cofnąć darowiznę Tomek Tomek 24 marca 2010 brak!
chusty męskie franio franio 8 maja 2010 brak!